Korridor

Belysningsguide Skola

Korridorer är en viktig kommunikationsyta i skolan. En väl utformad korridor bidrar inte bara till att underlätta förflyttningar och flöden av människor, utan hjälper också till att ge byggnaden en tydlig struktur.

Det finns många typer av korridorer – från öppna ytor som uppmuntrar till samling, till mer traditionella korridorer utrustade med skåp eller anslagstavlor. I dessa utrymmen spelar belysningen en viktig roll för att tydliggöra och förstärka de olika funktionerna. Nedan ger vi tips och förhoppningsvis inspiration för  hur man ska tänka vid val av armaturer och ljussättning.  

Ljusstyrning

Vi rekommenderar armaturer som styrs via sensor som känner av närvaro och frånvaro, antingen inbyggt eller externt. För att undvika tomma, belysta korridorer som har belysningen tänd eller mörka korridorer som man måste hitta en strömbrytaren. Det finns flera olika sensorer och valet beror på korridorens utformning.  

 

  • Belysningskrav korridor


  • (SS-EN 12464-1:2021)

  • Medelbelysningsnivå: 100 lux
  • Jämnhet: 0,4

Öppna kommunikationsytor

Här kan man med fördel kombinera och mixa armaturer för skapa ett varierande och mer lekfullt intryck. Pendlade armaturer bidrar till rumslighet medan infällda armaturer ger ett mer avskalat intryck.  Väggmonterade plafonden skapar ett djup i rummet. I öppna och bredare korridorsytor rekommenderar vi en belysningsnivå på 200 lux.

Smala korridorsstråk - Linjär armatur

I de traditionella, smala korridorerna, är det viktigt att ljuset inte bländar de som passerar eller tränger in i angränsande rum. Linjära armaturer ger tydligt formspråk som signalera riktning och styr flödet genom korridoren. 

Smala korridorsstråk - plafond

De klassiska plafonderna ger ett mjukt intryck och bidrar med släpsljus i taket. 


Rekommenderade produkter

Orbis
(flera storlekar)